Taylor’s Quinta de Terra Feita Vintage Port 2008 75cl

 41,95 incl. BTW

Op voorraad

Categorieën: , Tag:

Land: Portugal

Herkomst: Douro

Druivenrassen: Tinta Roriz, Touriga Francêsca, Tinta Barroca, Touriga Nacional

Quinta de Terra Feita ligt aan de westelijke oever van de rivier de Pinhão, de smalle zijrivier die van noord naar zuid slingert door een bochtige, steile vallei en vervolgens afdaalt in de Douro in het dorp Pinhão. De Pinhão-vallei is een van de meest historisch belangrijke gebieden van de Douro. In het hart van de oorspronkelijke afbakening van 1756 is het erkend als een bron van de allerbeste ports sinds de oorsprong van de porthandel en zijn steile terrasvormige heuvels zijn omzoomd met bekende eigenschappen.
In bepaalde jaren echter, wanneer een Taylor’s Vintage niet wordt “declared”, worden de beste portwijnen van Terra Feita traditioneel gebotteld als een ‘single Quinta’ vintage port. Deze jaargangen werden oorspronkelijk gebotteld voor de eigen kelder van de partners. Taylor’s werd later het eerste porthuis die markt zag markt in single quinta vintage port. De wijnen worden normaal gesproken vrijgegeven als ze op dronk zijn, minimaal tien jaar na de oogst.

Vintage: De winter van 2008 was droger en kouder dan normaal, met slechts 258 mm regen die tussen november en maart in Pinhão viel. Gelukkig zorgde een natte april ervoor dat de grondwaterreserves voldoende werden bijgevuld. Bloei vond plaats onder natte en koude omstandigheden en dat had een slechte invloed op alle druivensoorten, wat resulteerde in lagere opbrengsten, maar met een grote concentratie van smaak. De temperaturen voor het groeiseizoen van 2008 waren opmerkelijk vergelijkbaar met 2007, met lagere dan gemiddelde temperaturen en een milde augustus. De uiteindelijke rijping van de druiven was enorm verbeterd door de regenval tussen 4 en 7 september en een nieuwe stortbui vlak voordat de oogst begon. Plukken begon op Terra Feita de Baixo op 24 september en Terra Feita de Cima op 28 september. De perfecte weersomstandigheden van warme dagen en koude nachten zorgden voor een uitgebalanceerde oogst over de quinta. Het lage suikergehalte aan het begin van de oogst, verhoogde geleidelijk aan met als resultaat wijnen met een grote balans, structuur en diepte van smaak.

Proefnotitie: Met inkt besmeurd paars zwart centrum met een smalle paarse rand. Vanaf het eerste moment wordt de aandacht getrokken door een complexe en krachtige draaikolk van geconcentreerde romige bramen-, framboos- en cassisaroma’s, met subtiele tonen van gom en munt. Dit is de klassieke Vintage Port met zijn buitengewone kwaliteit van fruit, een combinatie van kracht met verfijning en complexiteit. De dikke tannines zorgen voor body en structuur en de smaak bruist van fijn geconcentreerde zwarte fruit, wat overgaat in de lange afdronk.

Serveertemperatuur:  10-14°C

Alcoholpercentage: 20.5%

Inhoud: 75cl