Henri Maire Arbois Vin de Paille 2011 37.5cl

 44,95 incl. BTW

Categorieën: , Tag:

Land: Frankrijk

Herkomst: Jura, Arbois

De naam Maire is sinds 1632 verbonden met de Jura. Degenen die regelmatig door oost Frankrijk reizen, kennen waarschijnlijk de plakkaten op huizen met ‘Henri Maire, Vin Fou’. Henri nam in 1939 ongeveer 2,5 hectare wijngaard over. Hij bouwde dat uit tot maar liefst 300 hectare, toen ongeveer een kwart van de totale Jura wijngaarden, verdeeld over vijf domeinen. Hij stond in zijn eentje garant voor de revival van de Jura als wijnregio. Sinds enkele jaren is het bedrijf in handen van een andere familie Boisset. Op dit moment is het areaal in totaal 225 hectare en Boisset investeert enorm in wijngaarden en kelder. De kwaliteit, die in de eerste 15 jaar van deze eeuw wat was teruggelopen, is nu snel weer veel beter geworden. En dit tegen voor de Jura relatief goede prijzen.

Vinificatie: Vin de Paille is een zoete wijn van ingedroogde druiven. Dat gebeurt van oudsher op matten van stro (‘paille’), vandaar de naam ‘Vin de Paille’.  Slechts 18 tot 25 liter sap worden verkregen met 100 kg geplukte druiven. De fermentatie duurt enkele maanden en stopt wanneer de wijn 14 tot 16 ° C alcohol en 90 tot 130 gram onbewerkte suiker bereikt. Vervolgens rijpt de wijn verder op eikenhouten vaten, vóór de botteling op flessen van 37.5cl.

Proefnotitie: Amberkleurig. De aroma’s zijn intens, kruidig, met een vleugje geroosterde smaak, gekonfijte vruchten en karamel. In de mond rijk, soepel en de zacht, maar toch aangenaam vanwege de zuurgraad die de wijn de juiste balans geeft. Een uitzonderlijke concentreerde afdronk.

Wijn/spijs: Traditioneel als aperitief of bij desserts, bij foie gras

Serveertemperatuur:  6 tot 8 graden

Alcoholpercentage: 16%

Inhoud: 37.5cl

Extra informatie

Druivenras

Herkomst

Kleur

Land

Flesmaat