De Toren Z 2016 75cl

 39,95 incl. BTW

Categorie: Tag:

Land: Zuid-Afrika

Herkomst: Stellenbosch

Druivenrassen: 51% Merlot, 18% Cabernet Franc, 14% Malbec, 12% Cabernet Sauvignon en 5% Petit Verdot. De samenstelling varieert per jaargang, maar het percentage merlot blijft immer circa 55%.

Eén van de meest markante wijnbedrijven in Zuid-Afrika is zonder twijfel het landgoed van Emil den Dulk en Albie Koch. Emil arriveerde begin jaren negentig aan de Polkadraai Road en nam al snel de beslissing om de boeg om te gooien en te gaan bouwen aan een prachtig wijnbedrijf. De Toren staat inmiddels synoniem voor misschien wel de beste Bordeaux blends van de Kaap. Van de hand van Albie Koch komen De Toren Z en De Toren Fusion V, maar ook zijn instapper Diversity.

De mensen bij De Toren worden door sommige critici beschuldigd van obsessief wijngaardbeheer. Het kan niet ver genoeg gaan. Alvorens te starten met De Toren heeft Emil uitgebreid onderzoek gedaan naar het terroir. De wijngaarden liggen op 170 tot 200 meter boven zeeniveau en grofweg zijn er 7 verschillende bodemtypes te onderscheiden. Op iedere bodemsoort is het type wijnstok en zelfs kloon afgestemd. Hierdoor zijn er in totaal maar liefst 18 verschillende klonen terug te vinden van de 5 druivenrassen, die zijn aangeplant. De verkoelende wind uit zee, Zipper genaamd, zorgt voor een perfecte harmonie en draagt bij aan de perfecte rijping van het fruit.

Vinificatie: De wijn ondergaat een traditionele rode wijnbereiding en verblijft daarna 12 maanden op eikenvaten. Na de houtopvoeding wordt de wijn geblend en gebotteld. Bij De Toren wordt er volledig gewerkt met zwaartekracht, om de wijn door de kelder te verplaatsen. Vanaf het moment van persen tot en met de botteling wordt er gebruikt gemaakt van de zwaartekracht. De wijn rijpt 12 maanden Frans eiken. De malbec op Amerikaans eiken.

Proefnotitie:  Aroma’s van rozenbottel, pruimen en bramen onmiskenbaar in de eerste neus. In de smaak verfijnde zeer goed geïntegreerde zuren die zorgen voor een opvallende frisheid in deze, op de rechteroever Bordeaux gestileerde, wijn. Zachte doch krachtige tannines, welke eveneens mooie verweven zijn in de wijn, tonen van kaneel en rood fruit verraden het percentage Merlot.De afdronk is verfijnd en elegant.

Serveertemperatuur: 16-18ºC

Alcoholpercentage: 14,5%

Bewaarpotentieel: tot 10 jaar of langer na de oogst

Inhoud: 75cl

 

 

Extra informatie

Druivenras

, , , ,

Flesmaat

Herkomst

Kleur

Land