Bodegas Cota 45 Agostado Palo Cortado 2016 75cl

 53,95 incl. BTW

Op voorraad

Categorieën: , Tag:

Land: Spanje

Herkomst: Andalusië, IGP Vino de la Tierra de Cádiz (Marco de Jerez),  Sanlúcar de Barrameda

Druivenras: Palomino Fino en anderen

Jerez heeft een ingewikkelde en langdurige geschiedenis. Tegen het einde van de 19e eeuw had sherry gewonnen enorme populariteit in Europa (Engeland in het bijzonder) en Spanje exporteerde de wijnen in grote hoeveelheden, waarbij het grootste deel rijk, zoet en niet van hoge kwaliteit was en niet geconsumeerd door de lokale bevolking. In plaats daarvan dronken ze onversterkte witte tafelwijnen van een grote verscheidenheid aan druiven. Ramiro Ibáñez is de getalenteerde geest achter Cota 45. Deze visionair is een van de meest deskundige wijnmakers in Jerez, de legendarische regio in Zuid-Spanje. Zijn doel is om de oude traditie nieuw leven in te blazen en het unieke terroir van Jerez volledig tot uitdrukking te brengen. Agostado is de nieuwe naam van de alom bewonderde Encrucijado van Ramiro Ibáñez. Hij heeft van rechtswege de naam moeten veranderen,  maar in feite is het dezelfde uitstekende wijn; een jonge vintage Palo Cortado gemaakt van druiven uit de pago Miraflores.

Vinificatie: De druiven werden met de hand geplukt en geselecteerd uit de binnenste trossen. Vroeger werden, als de vergisting voorbij was, de wijnen als añadas achtergelaten in sobretablas en werd hun ontwikkeling zorgvuldig gecontroleerd voordat ze later werden geclassificeerd als Palmas, Cortados en Rayas. Cortados verliezen de flor en rijpen oxidatief en dat is wat met deze wijn is gebeurd. Het heeft ongeveer de helft van zijn leven onder flor besteed en de rest oxidatief gerijpt. Het is niet versterkt en wordt ongefilterd gebotteld.

Proefnotitie:  Licht amberkleurig goud met gouden accenten. In de neus niet helemaal anders dan een lichte en zacht geoxideerde Fino en met aroma’s van de asoleo met sporen van rijper fruit, iets ronder. Er zijn hints van stro, appelmoes en vage sporen van flor.  Licht tot medium bodied met toffee-appelaroma’s van vroege oxidatie, spoor van overrijpheid en een zwak bittertje van flor en de droge kalkachtige textuur geassocieerd met albariza. Een droge wijn, hoewel er een zeer zwakke suggestie is van restsuiker die in evenwicht is door een mooie zuurgraad waardoor de afdronk heel elegant, lang en heerlijk is.

Bewaarpotentieel: Deze wijn is al op dronk bij het op de markt komen,  maar je hoeft zeker niet te aarzelen de fles weg te leggen.

Alcoholpercentage: 15.5%

Inhoud: 75cl

Weetje: Van deze wijn zijn er maar 60 flessen in Nederland beschikbaar. Wij mogen er 3 verkopen!

 

Extra informatie

Druivenras

Flesmaat

Herkomst

Kleur

Land