Taylor’s Quinta de Vargellas Vintage Port 2015 75cl

 51,95 incl. BTW

Op voorraad

Categorieën: , Tag:

Land: Portugal

Herkomst: Douro

Druivenrassen: Tinta Roriz, Touriga Francêsca, Tinta Barroca, Touriga Nacional

Gelegen in de wilde en heuvelachtige oostelijke uithoeken van de Douro-vallei, is Quinta de Vargellas gewaardeerd als herkomst van de beste Port-wijnen sinds de jaren 1820. Vandaag de dag behoort de Quinta tot de grote wijngaarden van de wereld. In jaren waarin een Taylor’s Vintage niet wordt “declared”, kan de beslissing worden genomen om een ​​Single Quinta Vintage Port te bottelen. Deze is volledig gemaakt van druiven die op het landgoed Vargellas zijn geteeld en draagt ​​de naam van het landgoed op het etiket. Een Quinta de Vargellas Vintage Port is over het algemeen eerder rijpend dan de Taylor’s Vintages. Vaak goed benaderbaar als ze jong zijn, maar ze kunnen toch nog vele jaren goed rijpen als ze worden bewaard in de kelder.

Vintage: De winter voorafgaand aan de oogst van 2015 was ongewoon droog. De regenval in de wintermaanden was slechts ongeveer twee derde van het gemiddelde over tien jaar, maar er was gelukkig genoeg neerslag in oktober en november om ervoor te zorgen dat de wijnstokken voldoende water kregen. De droge omstandigheden gingen door tot in het voorjaar en alhoewel dit resulteerde in een ondergemiddelde opbrengst, zorgde het ervoor dat het gewas volledig ziektevrij bleef. In feite bleven de druiven perfect gezond tot aan de oogst. De vroege zomer was erg warm, met temperaturen boven 40 ° C die op meerdere dagen op Quinta de Vargellas eind juni en begin juli werden geregistreerd. Daarna bleven de rijpingsomstandigheden warm, droog en relatief gelijk, zonder excessieve pieken van temperatuur. Als gevolg hiervan zal de conditie van het gewas door de wijnmakers van Vargellas worden herinnerd als een van de beste van de laatste jaren, met perfect gevormde ziektevrije trossen en zeer weinig rozijnen ondanks het droge jaar. Plukken begon op Quinta de Vargellas relatief vroeg op 7 september. De wijnen uit de meeste van de mooiste delen van de quinta werden gemaakt op de 15e en 16e, toen het twee dagen regende. Dit maakte feitelijk geen verschil voor de kwaliteit van de port, omdat er nog steeds zeer goede wijnen werden gemaakt in de hele regio gedurende de oogst. De koele nachttemperaturen hebben  ​gezorgd voor lange fermentatie en goede extractie.

Proefnotitie: Diepe robijnzwarte kern met een smalle paarsrode rand. Een klassieke Vargellas-neus, fijn en elegant. Pruimen en hints van citrus en verse kweepeer. Een subtiele kruidigheid, met hints van nootmuskaat, anijs en cacao, komt naar voren van achter het fruit. De veelzeggende Vargellas-bloemengeur doet meer denken aan jasmijn dan aan het kenmerkende aura van viooltjes en vermengt zich met de muntachtige, zachte tonen van wilde kruiden. Een discrete mineraliteit biedt een aantrekkelijk stevige rand. Typisch Vargellas, wordt de smaak ondersteund door strakke, stevige tannines en de afdronk levert een explosie van  frisse bessen. Een zeer fijne single-quinta Vintage Port, zelfverzekerd en in perfecte balans.

Serveertemperatuur:  10-14°C

Alcoholpercentage: 20.5%

Inhoud: 75cl